sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Tauluja ja tanssia

Tama viikko on kulunut Salineron keittiossa. Ajoittaisista kielimuureista huolimatta siella on mukavaa, nyt kun on tutustunut henkilokuntaan. Opettelin talla viikolla tekemaan mm. sambusoja, liha-sipuli-paprika-chili-taytteisia nyytteja. Taikinana on chapati leipa, ja kokoamisen jalkeen nyytit paistetaan rasvakeittimessa. Taalla kaytetaan melkein mika tahansa ruoka rasvakeittimen kautta. Torstaina Salinerossa oli 200 hengen send off - juhlat, eli koko paiva meni kuoriessa, pilkkoessa ja pestessa aineksia kasvis pilauhun(riisi-mauste-kasvispata), lihapataan ja muihin juhlaruokiin. Send off on perheen tyttaren kunniaksi jarjestettava laksiaisjuhla taman mennessa naimisiin.
Kun keittiolla ei ole kiire, siella jutustellaan, kuunnellaan musiikkia tai pestaan ja puhdistetaan kaikkea mika nyt tarvitsee huoltoa. Tiskipiste on todella alkeellinen, samoin vihannesvarasto. Liharuoat pidetaan kaikki pakkasessa, mista sulatetaan sitten tarpeen mukaan - taalla kun sahkokatkot on melko yleisia, on vain parempi olla ajattelematta sita kuinka monta kertaa lihat on mahtaneet sulaa ja jaatya uudelleen katkojen ansiosta.
Meilla on myos keittiossa rottia, tai ainakin yksi rotta -swahiliksi panya- minka olen nyt pariin otteeseen nahnyt. Kokkimme (jota kaikki kutsuvat vaan Chefuksi - "kokki") jahtasi perjantaina rottaa pitkin varastoa. Nain sen livahtavan eraaseen pyyheliina-kasaan ja kiljaisin: "Chefu! Panya!" ja Chefu otti metrisen soppakauhan jolla sitten maiski pyyhekasaa - kuitenkaan rottaan osumatta. Panya livahti meilta talla viikolla yhteensa 3 kertaa, iso musta rotkale. Loppupaivan muut tyokaverit naureskelivat hatahuudolleni, taalla keittiorotat ovat melko yleisia ilmeisesti!

Viikko sitten Chidille lammitettiin laksiaissauna - han lahti maanantaina Sansibarille. Pitihan Manchesterin likalle nayttaa suomalaisten lempi ajanviete. Urheasti Chidi oli loylyissa mukana, mutta luulen etta kylla se vahan rupesi taman kansan mielenterveytta epailemaan.


Kavimme myos kiertelemassa vahan marketteja - Kiboriloni nimisella alueella oli vieri vieressa kangasliikkeita: kangoja, joita paikalliset naiset kayttavaat mm. hameina, huiveina,pyyhkeina tai vaikka poytaliinoina seka pitempia kitengeja, joista saa vaikka mainiot verhot. Loydettiin Emilian kanssa ihanan retro kangas mista olisi nyt tarkoitus teettaa paidat kummallekin.
Kaytiin myos Memoria - nimisella kirpputorityylisella kauppa-alueella, mista paikalliset ostavat lansimaisia vaatteita. Tuntui hullulta katsella UFFin laatikon kautta tanne kulkeutuneita mzunguvaatteita, osa oli ihan nykyaikaisia ja hienoja (joukosta loytyi jopa muutama H&M!), mutta joukossa oli myos joitain ilmiselvia 80- ja 90- luvun villityksia. Alue oli melko iso, ja syrjemmalla oli neljan jalkeen jo paljon tyhjia kojuja.Myyjat ilmeisesti pakkaavat tavaransa joka paiva isoihin sakkeihin ja karraavat ne turvaan,ja aamusta takaisin markkinapaikalle. Memorian vieressa oli myos lihakauppa, missa roikkui paisti poikineen iloisesti ulkoilmassa ilman minkaan valtakunnan kylmatiloja.

Enternational Butcher

Lauantaina kavimme sitten Harrin ja Emilian kanssa kokeilemassa tinga tinga - maalaamista. Tinga tinga on perinteista afrikkalaista taidetta, jossa esiintyy tyyliteltyja, varikkaita elainhahmoja. Opettajanamme oli jo 25 vuotta tinga tingaa maalannut E. Kimambo. Todella mukava ja karsivallinen mies, joka myy maalaustensa lisaksi kaikenlaista matkamuistotavaraa puodissaan. Oman taulun maalaaminen maksoi 15 000tsh, eli 7,5 euroa. Samaan hintaan yrittaa tuntemattomat katukaupustelijat myyda omiaan taalla. Iltapaiva tinga maalaamista opetellessa oli todella hauska ja vaikka kielimuurin takia oma visioni ei ihan toteutunut, pidan tyosta todella paljon ja mieluusti kokeilisin uudestaankin!


 Ateljee sijaitsi puodin takana olevalla sisapihalla/kujalla
 Taiteilija keskittyy


Lauantaina lahdimme sitten koko porukka Moshin yoelamaan. Louis oli myos mukana ja kuskina. Ensin suuntasimme pienempaan Cool Bariin, josta jatkoimme kaupungin parhaimpiin kuuluvaan yokerhoon, La Ligaan. Sinne oli perati 7000tsh (3,5€) sisaanpaasymaksu, mutta oli kylla hieno paikkakin. Juomat on taalla n. 2000-3000tsh kieppeilla, olut on halvempaa. Ihmiset tanssivat tasan missa ja milloin sattuu silta tuntumaan, portaissa, kaytavilla, tiskin luona juomia odotellessa. Myos tanssilattia oli jatkuvasti taynna vakea. Paikallisilla on joku muotivillitystanssi, joka oli niin yksinkertainen etta minakin(!) opin sen. Tietyn biisin soidessa koko klubi veivasi samoja liikkeita, ja vaikka laulu vaihtui niin tanssi jatkui varmaan puoli tuntia samana. Tama tanssivillitys on verrattavissa takavuosien Macarena tai Las Ketchup - tanssi-ilmioon.
Tanaan oli ensimmainen kunnolla aurinkoinen paiva pitkaan aikaan, lampomittari kipusi parhaimmillaan +37 asteeseen.

5 kommenttia:

  1. Ihania nuo taulut! Täällä kotona menee hyvin, samaa rataa kuin ennenkin. Viikon lopulla jännitellään päästäänkö sinne italiaan tuhkapilven takia :D Kuopiossa oli joku ammuskelija jonka ne sai sit kiinni ennen kun se ehti ampua ketään.
    Ota paljon kuvia ja jos matkalaukkuun vaan mahtuu niin haluun tommosen jellonataulun! :D
    Minna

    VastaaPoista
  2. Moi Afrikan Trio! Olen lukenut suurella mielenkiinnolla kokemuksianne työssä ja vapaalla :D Jatkakaa samalla tyylillä, avoimin mielin! Itse aloitan ylihuomenna työharjoittelun ja viimeistelen nyt suunnitelmaseminaaria julkaisukuntoon. Lomasta voi vain haaveilla tänä kesänä. Tsemppiä koko poppoolle, pysykää terveinä!!!

    VastaaPoista
  3. Moi Sanna! Paljon tsemppia alkavaan harjoitteluun sinne, meillakin vaihtuu ensi viikon keskiviikkona harkkapaikat. pS. Hienoa tietaa etta blogilla on lukijoita :)

    VastaaPoista
  4. Moi!
    Kyllä blogia mielenkiinnolla luetaan mutta kommentoinnissa arkaillaan. Tsemppiä uuteen harkkapaikkaan teille ja mukavaa viikonloppua. Mitä mielenkiintoista tapahtuu? Vai vaihteeksi "kotiviikonloppu"?
    Rasvakeittimellä tuhotaan kätevästi bakteerikantaa vähän ongelmallisissa oloissa....Hm kevytruokaa?

    VastaaPoista
  5. Tosiaan, kyllä mielenkiinnolla ja myötäeläen luen minäkin blogiasi edelleen :) Täällä Kuopiossa kaikki kulkee tuttua latuaan lukunnottamatta em. ampumisjuttua, joka tapahtui Petosella. Tämän päivän suuri seikkailu: Anju-kisun hyvien hoksottimien ansiosta pelastettiin pikkulintu vankeudesta eräästä roskiskatoksesta :) Lämpöisiä terveisiä Kuopiosta, onnea uusiin harjoittelupaikkoihin, iloa ja tsemppiä edelleen! Tv. Minna/Emilian äiti

    VastaaPoista

A comment makes my day!